lauantai 29. maaliskuuta 2014

Mitä sinä pelkäät?

Nyt on hyvä hetki potkaista tämä blogi kunnolla käyntiin pohtimalla itselleni melko ajankohtaista asiaa eli sitä, miten suurin osa ihmisistä tuntuu pelkäävän niitä, jotka pudottavat painoa. Miksi? Syy lienee siinä että mediassa pyörii paljon anorektikon mitoissa olevia naisia, joita media myös ylistää kauniiksi ja ihanteellisiksi. Samalla äidit ja isät yrittävät epätoivon vimmalla opettaa lapsilleen että sisäinen kauneus on paljon tärkeämpää kuin se mitä näet ulkoisesti. Ja kun nämä kaksi asiaa isketään yhteen, on pienen ihmisen pääkoppa auttamattomasti sekaisin.

Itse aloitin painon pudottamisen viime elokuussa ja olen sen jälkeen päässyt eroon melkein kahdestakymmenestä kilosta.. ja joukosta pimeitä ajatuksia, itsetunnon muureja ja sosiaalisten tilanteiden pelkoja. Kyse ei koskaan ollut siitä että haluan olla median puolesta 'ihanteellisissa mitoissa' tai että ulkonäkö alkaisi hallita elämääni. Halusin päästä eroon niistä esteistä, mitä koin henkisesti omaavani ja viimein, kahdenkymmenenkolmen vuoden jälkeen, tajusin että ne juontavat juurensa ylipainooni. Ja jotta pääsisin niistä eroon, minun piti aloittaa elämäntaparemontti.
Ja luojan kiitos olin oikeassa.

Näiden kahdeksan kuukauden aikana olen törmännyt erilaisiin ihmisiin ja erilaisiin suhtautumisiin. Osa on ollut heti rohkaiseva, kehunut tätä suoritusta ja omalta osaltaan auttanut minua jaksamaan eteenpäin. Oikeasti, mikään ei ole painonpudottajasta ihanampi tunne kuin se että joku huomaa että olet laihtunut. En usko että se on koskaan negatiivinen asia, joten jos tiedätte jonkun pudottavan painoa ja huomaatte hänen onnistuneen.. Sanokaa se! Kehukaa häntä! Olkaa rohkaisevia! Pari pientä sanaa saa yhden ihmisen iloiseksi ja auringon paistamaan vaikka taivas pilvessä olisikin.

Toinen ihmistyyppi on sitten tosiaan se, joka huomaa että olet laihtunut mutta ei sano mitään. Tähän liittyy kokemuksen perusteella pelko siitä että painonpudottaja loukkaantuisi tästä huomautuksesta. Kun kuulin tämän, olin hyvin hyvin hämmentynyt koska se ei vain käynyt järkeen. Ymmärrän sen ettei kannata alkaa huomauttelemaan jos huomaa ihmisen hieman pulskistuneen, koska se on yleensä melko herkkä paikka kaikille (vaikka vanhempamme opettivatkin uskomaan sisäiseen kauneuteen, hmm?). Mutta kuten tuossa äsken vähän jo sanoin, asioiden ollessa toisinpäin, asiasta huomauttaminen on vain ja ainoastaan hyvä asia! Se pistää joka kerta hymyilyttämään.

Kolmanneksi on sitten se ihminen, joka tuntuu pelästyvän meitä painonpudottajia. Toki on olemassa niitä median aivopesemiä tapauksia, jotka laihduttavat itsensä anorektikon mittoihin ja hankkiutuvat puolitietoisesti sairaiksi. Se on surullista, mutta ei pidä unohtaa että on olemassa myös meitä jotka käännämme katseemme nimenomaan terveyteen emmekä siitä pois. Ja voisin uskoa että meitä terveyteen tähtääviä on kuitenkin enemmän kuin näitä toisen puolen edustajia. Joten kun tapaat painonpudottajan, ei välttämättä ensimmäisenä kannata pelästyä asiaa! Luultavasti kyseinen ihminen kuitenkin menee terveys edellä.

Haluan siis sanoa että painonpudottaminen on ennen kaikkea matka, jonka lopussa ihminen on päässyt irti paitsi ylimääräisistä kiloista, myös omista henkisistä lukoistaan. Nyt ehkä hieman yleistän, mutta niin minä asiat näen ja koen. Olen itse kulkenut jo kaksikolmasosaa matkastani ja koen olevani jo nyt paljon onnellisempi kuin koskaan aikaisemmin. Kyse ei ole siitä miten ihmiset näkevät minut vaan miten minä itse näen ja koen itseni. Jokainenhan meistä haluaa tuntea olonsa kauniiksi ja hyväksi, mutta se tunne lähtee nimenomaan omasta itsestä eikä kenestäkään muusta.

4 kommenttia:

  1. Ihan ku min suusta! Oon pudottanu 15kg mut oon kyl jumahtanu nyt tähän. Tekosyitä tekosyitä kun ei vaan saa aikaseks. Lapset sairastaa ja pitää töitä ettiä ja ite sairastaa. Tavallaan voin sanoa että oon tyytyväinen näin, mutta sit tulee se päivä kun nään vaan noi raskausarvet ja roikkuvan nahkamakkaramahan. On kyllä ollu mukava kuulla ihmisiltä kommentteja "Ootpa laihtunu. Paljon on painoa tippunu? Kylläpä jatkat kutistumista" Ongelma on se, etten ite osaa ottaa sitä kehumistulvaa positiivisena. Nään itteni edelleen samanlaisena kuin viimekesänä eli sen 15kg lihavampana. Välillä tunnen itteni jopa seksikkääksi, mutta sitte se omakuva vääristyy kun näkee sieltä lehstä/elokuvasta sen timmin naisen jolla on hyvä perse ja litteä vatsa ja tietää että on pullauttanu pari kersaa pihalle. MISSÄ NE RASKAUSARVET ON!!?? Miks mie muka oon se jolla napa laihtumisesta huolimatta on liian alhaalla.
    Omassa pääkopassahan se vika on. Tosi ristiriitasia tunteita herättää itessäni tää laihdutus ja normaalipainoseksi pääsy. Ensin olin ilonen ku paino tippu mut yhyy kun tissit pieneni ja roikkuu tyhjinä tossa jne jne. Aina on se toinen puoli. Itseluottamus kateissa.

    Mutta olet pudottanu paljon painoa ja olet varmasti tosi hyvän näkönen, voitais joku päivä nähä kun saavut tänne vanhoille kulmille. :)

    T.Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tää on just sitä mitä media meille kokoajan syöttää. x_X Nyt pitäis vaan unohtaa se mitä media sanoo ja yrittää löytää se hyvä olo ittestään! Ja ajatella ehkä niin että terveys edellä, ulkonäkö tulee plussana. En ole mikään laihdutusvinkkien antaja, mutta kahvakuula on kaveri! Robin hoodista sellanen kympillä kotiin ja youtubesta treenivideoita; helppoa ja hauskaa.. ja tuntuu kyllä luissa ja ytimissä. Itse kahvakuulailen kun en kävele, mutta samana päivänä ei voi molempia tehdä. :D Kantsii kokeilla!

      Ja juu ehdottomasti nähdään! Olen pääsiäisenä tulossa mestoille niin voisi vaikkapa kahvitella! Katsellaan! :D Tsemppiä!

      Poista
    2. Joo kyl sitä poikien kans kävelyl tulee käytyy, kerran viikossa tanssitunnilla ja kerta viikossa yritän kotona jumpan tehä. Mut suurempi päänvaiva on ruoka.. se mitä syö jos syö. :D Käsipainoi oon vähä haaveillu ja eilen tein päätöksen että kun täälä porukka ite myös paranen tästä yskäkuumeilusta niin menen ja ostan painot. Kuminauhat mulla on jo. Nii ja se jumppapallo ois iha kätevä, jos ei muuten ni pojat sais pompotella sitä :D Youtube on loistava keksintö, oon saanu pakarat kipeäks ja vatsalihaksetki niin että en oo mitää voinu tehä 4 päivää ku on vähä vetäny jumii. :D Ja siis jumppaamalla, en istumalla ja nauramalla :P

      Mutta joo ilmottele tarkemmin ja pidetää yhteyttä. :)

      Poista
    3. Hahha :DD Youtube on hyvä keksintö! Mut kuulostaa hyvältä! Meiksi tyytyy kahvakuulaan, hyviin lenkkareihin ja ajoittain uimahallissa ja salilla käymiseen. Mutta kukin tavallaan!

      Meiksi ilmottelee! :D

      Poista